رادیولوژی کلانژیوگرافی در مرکز تصویربرداری غرب تهران(جام جم)

رادیولوژی کلانژیوگرافی (cholangiography) یا همان زرد آب راه نگاری, روشی نوین است که با تزریق ماده حاجب به داخل مجرای سیستیک یا مجرای مشترک صفراوی, از این مجاری توسط پرتو ایکس تصویر برداری می کند. این آزمایش کمک می کند تا انسدادها و تومورها را بطور واضح تشخیص داد و همچنین مسیر مجرای صفراوی را مورد بررسی قرارداد. این آزمایش در مرکز تصویربرداری جام جم به دو روش قابل انجام است که در هر دو روش برای ایجاد تضاد جهت تشخیص بهتر از ماده فلورسنت استفاده می شود. با مرکز تصویر برداری جام جم بمانید تا در مورد کلانژیوگرافی بیشتر بدانید.

رادیولوژی کلانژیوگرافی

رادیولوژی کلانژیوگرافی

رادیولوژی کلانژیوگرافی ترانس هپاتیک از طریق پوست (PTC)

آزمایش کبد از طریق پرتو ایکس می باشد. دراین روش یک سوزن باریک از قسمت تحتانی و راست قفسه سینه و از درون پارانشیم کبد عبور می کند و ماده حاجب برای تصویر برداری درون کبد و مجرای صفراوی تزریق شده و تصاویر رادیوگرافی تهیه می شود. درصد موفقیت تکنیکی, به شدت دیلاتاسیون مجاری صفراوی داخل کبدی بستگی دارد. انجام THCبه ویژه برای نشان دادن آناتومی مجاری صفراوی, در بیمارانی که دچار تنگی های خوش خیم صفراوی و یا ضایعات بد خیم در قسمت پروگزیمال مجرای صفراوی هستند و در مواردی که ERCP ناموفق بوده, ارزش بالایی دارد. اگر ماده حاجب وارد مجرا نشود, عدم وجود انسداد اثبات نمی شود. در بیمارانی که دچار کلانژیت هستند تا هنگامیکه عفونت کنترل نشده نبایدTHC انجام شود.

موارد کاربرد کلانژیوگرافی ترانس هپاتیک از طریق پوست

  • نمایش محل نشت صفرا
  • انجام اقدامات مداخله ای مانند درناژ صفراوی
  • تشخیص سطح وعلت انسداد, خصوصا بعد از عمل جراحی

رادیولوژی کلانژیوگرافی آندوسکوپیک عقب گرد یا ای آر سی پی(ERCP)

به معنی تصویربرداری با جهت مخالف از مجاری صفراوی پانکراس توسط اندوسکوپی است. این روش جنبه درمانی و تشخیص دارد. کلمه خلاف جهت, به این دلیل به کار برده می شود که اغلب برای تصویر برداری ایکس یک ماده حاجب را از طریق خون ویا لوله گوارشی وارد بدن می کنند و سپس تصویر برداری انجام می شود. ولی مجاری صفراوی در بدن از غدد درون لوزالمعده و کیسه صفرا شروع شده و به درون دوازدهه (اثناعشر) وارد می شوند. در ای ار سی پی (ERCP) پزشک به کمک اندوسکوپی، بعد از وارد شدن به لوله گوارش ورسیدن به محدوده مجاری در دوازدهه (اثناعشر) و قسمت انتهایی معده, به درون مجرای صفراوی ماده حاجب را تزریق می کند. ای ار سی پی(ERCP) در تشخیص سنگ صفرا, زخم ها و مشکلات بعد از تروما یا سرطان کاربرد دارد.

در روش رادیولوژی کلانژیوگرافی ای ار سی پی(ERCP) تحت هدایت مستقیم یک دئودنوسکوپ, سوندی به داخل اسفنکترادی گذاشته می شود. معمولا در این روش مجاری پانکراس نیز مانند مجاری صفراوی مشخص می شوند. این روش رادیولوژی کلانژیوگرافی بیشتر در بیمارانی کاربرد دارد که مکانیسم های انعقاد در آن ها غیرطبیعی است و کاندید مستعدی برای PTC وTHC نیستند. این روش برای بیمارانی که دچار سنگ کلدوک یا ضایعات انسدادی در اطراف ناحیه آمپول واتر هستند, بهترین روش بررسی درخت صفراوی محسوب می شود.

در حال حاضر در مرکز تصویربرداری جام جم تلاش می شود تا از روش های غیر تهاجمی مانند اکوگرافی و اندوسکوپی فرا صوت بیشتر استفاده شود.
رادیولوژی کلانژیوگرافی کاربردهای بسیاری در پزشکی دارد و حساس ترین ابزار برای شناسایی تومور های صفراوی, سنگ های مجاری صفراوی, کلانژیت اسکلروزان, کیست های کلدوک, فیستول ها و نشت ها از مجاری صفراوی می باشد. این آزمایش ممکن است با آندوسکوپ (ترانس آمپولاری) یا پرکوتانه (ترانس هپاتیک) انجام پذیرد. نمونه برداری از صفرا اپیتلیوم, مجاری را برای آنالیزسیتولوژیک و کشت میسر می کن. قرار دادن کاتتر درناژ صفراوی و دیلاتاسیون تنگی را ممکن می سازد. روش اندوسکوپیک(ERCP) ارزیابی مانومتریک اسفنکتراودی, اسفنکتروتومی و تخلیه سنگ را ممکن می سازد.

انجام کلانژیوگرافی حین عمل در مرکز تصویر برداری جام جم

تقریبا ده درصد بیماران با سنگ کیسه صفرا , دارای سنگ همزمان در مجرای کلدوک نیز می باشند. کلانژیوگرافی حین عمل, برای تشخیص ضایعه انسدادی کلدوک, درحین عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا, انجام می شود. اگر این بررسی در بیماران مشکوک انجام نشود, تعدادی از سنگ ها در حین عمل از چشم جراح دور می مانند.

انجام کلانژیوگرافی از طرق لوله T شکل در مرکز تصویربرداری جام جم

بیمارانی که در زمان عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا, مشکوک به داشتن ضایعه انسدادی در مجاری صفراوی هستند، کلانژیوگرافی حین عمل انجام نشده و یا کمکی به تشخیص نکرده باشد, جراح یک لوله T شکل یا تی تیوب را در مجرای کلدوک قرار می دهد و بیمار برای انجام رادیوگرافی از مجاری صفراوی به بخش رادیولوژی انتقال می یابد. کلانژیوگرافی وریدی پیش تر برای ارزیابی درخت صفراوی خارج کبدی مورد استفاده قرار می گرفت, اما امروزه بوسیله ERCP جایگزین شده است.

ماده حاجب مورد استفاده بیلیگرافین یا بیلوگرام است که بعد از تزریق آهسته داخل وریدی در عرض 15 الی 20 دقیقه, مجاری صفراوی و در عرض حداکثر 1 الی 2 ساعت کیسه صفرا نشان می دهد. میزان مرگ و میر در این آزمایش, یک در 5000 است و محدودیت های تکنیکی و یا واکنش ازدیاد حساسیت در 40 درصد بیماران رخ می دهد. درمرکز تصویربرداری جام جم, تمامی تصویربرداری ها با کیفیت بالا و حداقل خطا انجام می شود.
تمامی دستگاه ها و ملزومات تصویربرداری, در مرکز تصویربرداری جام جم از بهترین برندهای معتبر جهانی و مجهز به پیشرفته ترین تکنولوژی عصر حاضر می باشد.

از مزیت های این دستگاه ها می توان به مواردی مانند:

  • وضوح و کیفیت بسیار بالای تصویر
  • پردازش و بازسازی تصاویر
  • سرعت بالا، کیفیت و دقت زیاد در تصاویر
  • امکان بزرگنمایی تصاویر به روش دیجیتال
  • کمترین میزان اشعه در تصویربرداری اشاره کرد.
  • دقت بسیار بالای این دستگاه ها بر سرعت پروسه تصویربرداری نیز تاثیر گذار است.

تمامی این موارد پزشک معالج را در تشخیص و درمان بیماری یاری می کند. این مرکز دارای بخش های ام آر آی، سی تی اسکن، رادیولوژی، ماموگرافی، تراکم استخوان، سونوگرافی، پزشکی هسته ای است که در بخش پزشکی هسته ای نیز اسکن بخش های مختلف بدن مانند قلب، شکم و تیروئید انجام می شود. برخی خدمات پزشکی نیز در معدود مراکز کشور انجام می شود که مرکز تصویر برداری جام جم جزو این مراکز است.

  1. ام آر آی داینامیک پروستات
  2. تصویربرداری از غدد بزاقی
  3. سونوگرافی های مرحله ای جنین
  4. انواع بیوپسی ها (بافت برداری)
  5. ماموگرافی
  6. تصویربرداری رنگی از قلب تماما در این مرکز انجام می شود.

یکی از ابعاد تصویر برداری چکاپ و درمان است و کمک زیادی برای تشخیص انواع بیماری ها می کند.

پزشکان و متخصصان حاذق در مرکز تصویر برداری جام جم

دکتر جواد زارع مهرجردی ، فوق تخصص ام آری آی و سی تی اسکن از بیمارستان سنت توماس لندن، فوق تخصص اینترونشن از دانشگاه تهران و بیمارستان امام خمینی(ره) تهران، فوق تخصص heavy_check_mark برست ایمیجینگ از دانشگاه تهران، پزشک نمونه، مشاور انتظامی و عضو هیات تجدید نظر سازمان نظام پزشکی کشور, مؤسس و رئیس مرکز تصویربرداری جام جم شهریار, افراد شاخص وخوش سابقه را برای حضور و فعالیت در این مرکز برگزیده اند.

تمام کسانی که دراین مرکز فعالیت دارند دارای مدرک فوق لیسانس و یا دکترا هستند که در بهترین مراکز پزشکی کشور نیز خدمت رسانی نموده و جزو نفرات برتر رادیولوژی ایران هستند که در دوران تحصیل و آموزش نیز جزو محققان علمی بوده اند.
رییس مرکز تصویربرداری هسته ای شهریار خدمت به مردم و توجه به قشر ضعیف و کم توان منطقه را یکی از دلایل انتخاب شهرستان شهریار جهت فعالیت های پزشکی می داند. از آنجایی که وضعیت مالی ساکنین شهریار و اطراف آن چندان مناسب نیست و توانایی مالی زیادی برای دریافت خدمات پزشکی ندارند، با تمامی بیمه ها از پایه تا تکمیلی در این مرکز قرار داد بسته اند تا همه ی مراجعه کنندگان از خدمات جام جم با هزینه های معقول بهره مند شوند. بیمه هایی مانند تامین اجتماعی, بیمه سلامت, بیمه ایرانیان, بیمه آتیه سازان, بیمه ملت, بیمه ایران و سایر بیمه ها در لیست قرار داد با این مرکز جای دارند.
مرکز تصویربرداری جام جم کلیه خدمات تصویربرداری خود را بصورت شبانه روزی حتی در روز های تعطیل, به تمامی مراجعه کنندگان ارائه می دهد.