رادیولوژی سیالوگرافی در مرکز تصویر برداری پزشکی غرب تهران – جام جم شهریار
علم پزشکی روز به روز در حال پیشرفت است و تکنولوژی نیز در این پیشرفت دخیل بوده و با دستگاه های پیشرفته به پزشکان در تشخیص بیماری های مختلف کمک بسیاری کرده است. برای بهره مندی از این دستگاه های پیشرفته باید به مراکز مخصوص و مجهز مراجعه کنید که مرکز تصویربرداری پزشکی غرب تهران یکی از مراکز پیشرفته و مجهز در این زمینه است که با پرسنلی مجرب خدمت رسانی را به صورت 24 ساعته ارائه می دهد. یکی از دستگاه های پیشرفته ای که در این مرکز تصویر برداری غرب تهران وجود دارد رادیولوژی سیالوگرافی است که برای تشخیص بیماری های مختلف استفاده می شود. با ما همراه باشید تا با رادیولوژی سیالوگرافی در مرکز تصویربرداری پزشکی جام جم در غرب تهران بیشتر آشنا شوید.

رادیولوژی سیالوگرافی
رادیولوژی سیالوگرافی
سیالوگرافی یا بزاق نگاری یک نوع از آمایش های رادیوگرافی است که از غدد بزاقی گرفته می شود. برای انجام این آزمایش ابتدا یک مقدار مشخص ماده حاجب را به مجرای ترشحی یک غده مشخص تزریق می کنند و بعد از آن تصویربرداری ها از طریق امواج ایکس انجام می شود. این تصویر برداری را معمولا پزشک در صورتی تجویز می کند که متوجه تورم در صورت و یا تومور در غدد شود. افرادی که به ید و ماده حاجب حساسیت دارند و یا اینکه دچار عفونت، تیروئید و سنگ در قسمت قدامی مجرای غده بزاقی هستند باید قبل از انجام این تصویربرداری با پزشک مربوطه مشورت کنند. این روش تصویر برداری دارای عوارضی مانند درد در زمان تزریق، عفونت بعد از تصویربرداری، پارگی مجرا، نشت ماده حاجب و حساسیت های مختلف مانند تنگی نفس، کهیر و افت فشار خون که معمولا در افرادی که آلرژی به ید دارند دیده می شود.
نحوه رادیولوژی سیالوگرافی در مرکز تصویربرداری غرب تهران
نحوه رادیولوژی سیالوگرافی به این صورت است که فرد بر روی تخت می خوابد و سپس مدخل مجرای ترشحی را با گزیلوکایین و یا اسپری لیدوکائین بی حس می کنند و سپس بعد از پیدا کردن مجرا با استفاده از دیلاتور ماده حاجب تزریق می شود و بعد از آن پنبه ی مخصوص دندانپزشکی بر روی ناحیه مورد نظر گذاشته می شود تا ماده جذب شود و سپس تصویر برداری انجام می شود. غددی که این آزمایش بر روی آن انجام می شود شامل غدد بزاقی، بناگوشی، تحت فکی و زیر زبانی است.
سیالوگرافی برای چه بیماری هایی انجام می شود
هر فرد سه جفت غده بزاقی در بدن خود دارد این غدد به صورت عمده هستند که عبارتند از غدد بنا گوش یا پراوتید درگونه ها، غدد زیر فک پایینی در قسمت کف دهان، غدد زیر زبانی که در زیر زبان وجود دارد، البته صدها غده دیگر در قسمت دهان و گلو هستند. بزاق از طریق لوله ای به نام داکت از وارد دهان می شود حال اگر مشکلی در غدد بزاق رخ دهد علائمی مانند تورم غدد بزاقی، درد، تب، خشکی دهان و بد مزه بودن دهان را به همراه دارد.
معمولا پزشکان در مواردی که افراد مشکلات غدد بزاقی داشته باشند سیالوگرافی را تجویز می کنند این مشکلات عبارتند از:
- سنگ های بزاقی: یکی از علت های تورم غدد بزاقی است که به دلیل تجمع رسوبات بلوری شده ایجاد می شود. در این موارد جریان بزاق قطع شده و بزاق نمی تواند از مجاری بزاقی خارج شود و همین امر باعث می شود که با درد و تورم همراه باشد. پزشک با انجام سیالوگرافی می تواند این مشکل را تشخیص دهد و از عفونت های احتمالی پیشگیری کند.
- غفونت باکتریایی غدد بزاقی: این مشکل معمولا در غده پاروتید اتفاق می افتد. معمولا التهاب غدد بزاقی یک توده دردناک به همراه ترشحات بد مزه در دهان ایجاد می کند. این مشکل بیشتر در افراد سالمند که دچار بیماری سنگ بزاقی هستند رخ می دهد که اگر پزشک در زمان مناسب برای تشخیص سیالوگرافی را انجام ندهد ممکن است عوارضی مانند درد شدید، آبسه و تب را به همراه داشته باشد.
- عفونت و یروسی غدد بزاق: گاهی عفونت هایی مانند آنفلوانزا و اوریون باعث تورم در غدد بزاقی می شوند. افرادی که دچار این تورم هستند بعد از دو روز دچار تب و سردرد می شوند. البته ویروس های دیگری مانند ویروس ابستین، سایتومگال، ویروس کوکسا و ویروس اچ آی وی نیز باعث بروز این مشکل می شود.
- کیست ها: گاهی بعد از انجام سیالوگرافی پزشک متوجه کیست هایی در فرد می شود که راه بزاق را مسدود کرده اند که این کیست ها معمولا به دلیل عفونتف تومور و یا سنگ بزاقی رخ می دهد.
- تومورها: یکی از مشکلاتی که با استفاده از سیالوگرافی تشخیص داده می شود تومورها در قسمت دهان و گلو هستند. شایع ترین تومورها در این قسمت غدد وارتین و آدنوم پلئومرفیک است.
- نشانگان شوگرن: این بیماری در دسته بیماری های خود ایمن مزمن قرار دارد که باعث می شود که سلول های دستگاه ایمنی به غدد تولید کننده رطوبت و بزاق حمله کنند و باعث خشکی در دهان و چشم فرد شود. معمولا فرد در ابتدا هیچ دردی ندارد و تنها بزرگی دو طرفه غدد بزاقی را مشاهده میکند که در صورت مشاهده این علائم پزشک از بیمار می خواهد برای تشخیص بهتر سیالوگرافی را انجام دهد.
معرفی مرکز تصویربرداری جام جم
تصویر برداری پزشکی مانند یک چراغی است در دل تاریکی های ناشناخته که به تشخیص و درمان بیماری های مختلف کمک کرده است. معمولا تصویربرداری ها در مراکز مخصوص انجام می شود. مرکز تصویربرداری پزشکی جام جم شهریار در دهه 80 به منظور رشد و توسعه خدمات تصویربرداری در غرب تهران شروع به کار کرد و از همان ابتدا با جدیدترین و به روز ترین تکنولوژی ها در عرصه پزشکی فعالیت خود را شروع کرد. این مرکز توسط دکتر جواد زارع مهرجردی بنا شد و بعد از دریافت مجوزهای لازم و انتخاب بهترین زمین با موقعیتی مناسب احداث شد در این راه مشکلات و موانع زیادی بر سر راه بود که با درایت و مدیریت قوی تمامی آنها برطرف شد و توانستیم امروز این مرکز را به یکی از مجهزترین مراکز تصویر برداری معتبر در کشور تبدیل کنیم.
این مرکز با دارا بودن دستگاه های به روز و نیروهای متخصص و کاربرد در رشته های مرتبط خدمات رسانی را با بهترین کیفیت در اختیار شهروندان قرار داده است. مرکز تصویر برداری جام جم به صورت یک شرکت سهامی خاص فعالیت می کند و دارای اعضای هیئت مدیره قوی است که شامل افراد برجسته و خبره در حوزه تصویربرداری پزشکی هستند، این افراد هر کدام دارای سمت های مهم در مراکز علمی و دانشگاه ها هستند. همچنین کارشناسان فعال در این مرکز که جواب های تصویربرداری را تفسیر می کنند افرادی متبحر و مجربی هستند که مدارک آنها اکثرا فوق لیسانس و دکترا است که از معتبرترین دانشگاه های گرفته اند و سابقه حضور در بهترین مراکز پزشکی کشور را دارند. همچنین این افراد جزو نفرات برتر رادیولوژی ایران هستند.
در این مرکز سعی شده است با در کنار هم قرار داد افراد متخصص و دستگاه های مجهز و به روز بتوان رضایت مندی و نیاز افراد را به بهترین وجه ممکن پاسخ داد، به بیان دیگر از این سرمایه ارزشمند مادی و انسانی بهترین بهره برداری را برای رفع نیازهای افراد داشته باشیم. تمامی دستگاه های موجود در مرکز تصویر برداری غرب تهران از بهترین برندهای معتبر در دنیا فراهم شده که دارای کیفیت و دقت بالایی است و همین امر باعث شده که درصد خطا در تصویربرداری را تا حد امکان به حداقل برسانیم. یکی از دلایل انتخاب این مرکز در شهرستان شهریار این بوده که تمامی افراد از هر قشری بتوانند از این خدمات استفاده کنند و برای استفاده راحت تر افراد با هر توان مالی تمامی بیمه ها را از بیمه پایه تا تکمیلی تحت پوشش قرار داده است.
هدف از تصویربرداری پزشکی ممکن است به دلیل چکاپ سالانه باشد و یا در صورت بروز مشکل پزشک برای تشخیص بیماری تصویربرداری را به روش متناسب با بیماری احتمالی تجویز می کند. یکی از این روش ها رادیولوژیست است که از طریق نمونه برداری حین سونوگرافی و تصویربرداری نمونه برداری می کند که برای تشخیص نمونه آن را باید به مرکز پاتولوژی ارسال کند. در مرکز تصویربرداری جام جم شیمی درمانی انجام می شود که به عنوان کمک درمانی نیز استفاده میشود به عنوان مثال در درمان تومورهای کبد با استفاده از روش های جدید تومور را می سوزانند و یا آبسه موجود را تخلیه می کنند تا درمان آسانتر شود.
تنها مورد تصویربرداری پزشکی که در این مرکز وجود ندارد پت اسکن است که فقط در دو بیمارستان شریعتی تهران و مسیح دانشوری وجود دارد. این دستگاه برای تشخیص تومورهای سرطانی استفاده می شود. پذیرش در این مرکز با توجه به هر بخش به صورت جداگانه انجام می شود و به همین دلیل مراجعه کنندگان دیگر نیازی نیست برای یک تصویربرداری ساده زمان زیادی در نوبت باشند.
از خدمات این مرکز تصویربرداری می توان به تصویربرداری از جنین در دوران بارداری اشاره کرد که معمولا در سه نوبت انجام می شود که اولین سونوگرافی در هفته یازده تا سیزده بارداری با عنوان آنومالی اول و بین هفته 18 تا 22 بارداری با عنوان آنامولی دوم و در سونوگرافی آخر بین هفته 24 تا 32 بارداری آنامولی سوم انجام می شود، در حال حاضر این بخش در مرکز جام جم به دلیل دستگاه های پیشرفته شلوغ ترین مرکز است.