ام آر آی چیست؟
ام آر آی یا روش تصویربرداری با تشدید مغناطیس (Magnetic Resonance Imaging (MRI یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. با استفاده از این روش میتوان تصویر بافت های درونی بدن را دید و از آن طریق مشکلات و بیماری های اعضاء بدن را تشخیص داد.

مزایای تصویربرداری ام آر آی:
در روش های تصویر برداری با اشعه ایکس مانند رادیوگرافی ساده و یا سی تی اسکن بدن تحت تابش مقدار معینی از اشعه یونیزه کننده قرار می گیرد که اگر از حد مشخصی بیشتر باشد میتواند موجب اشکالاتی در کارکرد سلول ها شود. ولی در ام آر آی از اشعه ایکس استفاده ای نمیشود و بنابراین نسبت به رادیوگرافی و سی تی اسکن بسیار کم ضررتر است.
نحوه تصویربرداری ام آر آی
فردی که قرار است با این روش مورد تصویربرداری قرار گیرد نباید هیچ شی فلزی مانند ساعت، انگشتر و …. داشته باشد. و یا شی فلزی در نزدیکی دستگاه MRI قرار گیرد زیرا میدان مغناطیسی روی این مواد فرومغناطیسی اثر گذاشته و نه تنها باعث تداخل در امر تصویربرداری می شود، بلکه می تواند به خود فرد نیز آسیب برساند به همین دلیل است که دستگاه MRI را در اتاقهای ویژهای قرار می دهند. این اتاقها نسبت به امواج الکترومغناطیسی نفوذ ناپذیرند. در نتیجه امکان ورود یا خروج برای این امواج وجود ندارد. به علاوه لباس مخصوصی را به بیمار می پوشانند که هیچ قسمت فلزی نداشته باشد.
یکی از پیشرفته ترین دستگاه MRI در دنیا، دستگاه 1.5 تسلا جنرال الکتریک است كه خوشبختانه بطور محدود به كشور نیز وارد شده است. این دستگاه دقت، قدرت و سرعت بسیار بالایی دارد.
در حین عمل تصویربرداری فرد باید آرام باشد. به این منظور میتوان یک آرام بخش ملایم به وی داد. سپس او را روی تخت خوابانده و از وی میخواهند که به طور عادی نفس بکشد. بعد از اینکه فرد در دستگاه قرار گرفت، محل مورد تصویربرداری را با نور مشخص می کنند و ام آر آی شروع میشود. شخص در طول ام آرآ ی میتواند از طریق دکمهای که در اختیار او قرار دادهاند به مسئولین اطلاع دهد، و ام آر آی متوقف شود. بعد از اتمام کار اطلاعات تصویری به رایانهای داده میشود و رایانه با بررسی اطلاعات ، تصویری ایجاد می کند که روی فیلم منعکس میشود.
موارد کاربرد
امروزه M.R.I در تشخيص بسياري از بيماريها و ضايعات اعضاء مختلف بدن به کار مي رود .
از این روش میتوان برای تشخیص ، درمان و دنبال کردن مسیر بیماری استفاده نمود. مثلا تمام ناهنجاریهای مغز و نخاع به وسیله MRI نشان داده میشود.
با این روش میتوان تشخیص داد که درد کمر به علت درد عضله است و یا به علت فشار روی عصب میباشد. همچنین در چگونگی درمان و تشخیص روند توسعه سرطان از این روش استفاده میشود. موارد کاربرد MRI بسیار زیاد است.
انواع ام آر آی:
MRI مغز:
M.R.I در بررسی مغز و نخاع و چشم ، گوش و بسیاری از دیگر اعضاء موجود در ناحیه سر و گردن به کار می رود . باید یادآور گردید که نخستین بار از این روش در بررسی مغز و نخاع استفاده شد و M.R.I به میزان زیادی به یاری متخصصین و جراحان مغز و اعصاب آمد . از این روش در تشخیص پارگی و جابجایی دیسک های بین مهره های ستون فقرات ، صدمات و تومورهای نخاع ، تومورهای مغز ، خونریزی ها و به خصوص سکته های مغزی استفاده می شود . در برخی موارد خاص که تشخیص آن برعهده پزشک معالج شماست ، ممکن است نیاز به استفاده از آمپول های گادولنیوم جهت تصویربرداری در روش M.R.I باشد .
در این نوع تصویربرداری، تصاویر كاملا تفكیكشدهای از بخشهای مختلف مغز گرفته میشود. وضعیت بیماران مبتلا به سردرد حملهای و ناگهانی؛ ضعف و دوبینی، با MRI مغز قابل بررسی است.
MRI ستون مهرهها:
معمولا برای بررسی بیرونزدگی یا تورم غیرعادی دیسك، تنگ شدن و ناراحتی كانال میانی ستون مهرهها كاربرد دارد. علاوه بر این، این نوع تصویربرداری بهترین شیوه برای بررسی وضعیت آسیبها و مشكلات عودكننده (بازگشتكننده) ستون مهرهها در بیمارانی است كه مورد عمل جراحی ستون مهرهها قرار گرفتهاند.
MRI استخوان و مفصلها:
در این نوع تصویربرداری، وضعیت تمام استخوانها و مفصلها، حتی بافتهای نرم به ویژه بخشهای متصل به آنها قابلبررسی است. وضعیت تاندونها، رباط ها، عضلات، غضروفها و آسیبهای احتمالی استخوانها نیز با این تصویربرداری مورد بررسی قرار گیرد.
MRI حفره شكم:
معمولا زمانی كه استفاده از سیتیاسكن و اولتراسون پاسخگوی نیاز پزشك برای تشخیص بیماری نباشد، از MRI حفره شكم برای بررسی دقیق وضعیت اندامهای درونی حفرهشكم استفاده میكنند. شاخصترین كاربرد MRI حفره شكم، بررسی وضعیت كبد، غدد فوق كلیه و پانكراس است.
MRIویژه دستگاه گردش خون:
MRA ، MRI ویژه دستگاه گردش خون و بررسی وضعیت قلب و رگهاست. رگهای مرتبط با گردن (كاروتید) و مغز نیز با این نوع MRI بررسی میشوند. برای بررسی وضعیت رگهای محوطه شكم، به ویژه رگهای مرتبط به كلیهها نیز از MRA استفاده میكنند.
MRS:
MRS یک تکنیک تحلیلی است که برای تعیین مشخصات یک بافت به کمک ام آر آی معمولی می آید.
MRS به پزشکان و محققان اجازه میدهد با یک روش غیرتهاجمی و بدون اشعه زیان آور، اطلاعات بیوشیمیایی بافتهای بدن انسان را بدست آورد. در حالی که با ام آر آی فقط اطلاعات ساختاری بدن ( مثل آب و چربی ) بدست می آید.
MRS برای مطالعه تغییرات متابولیکی در تومورهای مغزی ، استروک ، تشنج، آلزایمر و دیگر بیماریهایی که مغز را تحت تاثیر قرار میدهند، استفاده می شود.
MRS می تواند غلظت های نسبی و خواص فیزیکی طیف وسیعی از مواد شیمیایی را که در متابولیسم نقش دارد تعیین کند. در واقع با MRS به جای تصویر، طیف مواد بیوشیمیایی بافتها را مشاهده می کنیم.
کارشناسان بخش ام آر آی مرکز تصویربرداری جام جم شهریار

حمیدرضا بستان شیرین

علیرضا وثوقی

میترا حسنی

محمود صفری

حمید مکوندی

علی فراشاهی

جعفر میرزایی

غزاله شجاعی

مهدی قیاسی

یوسف مقیمی

زهرا محمدی

پرویز حقیقت
مرکز تصویربرداری پزشکی جام جم شهریار با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا و با استفاده از دستگاه ام آر آی 1.5 تسلا جنرال الکتریک با قابلیتهای ویژه همراه با کارشناسان و پزشکان با تجربه و معتبر آماده خدمت رسانی به شما مراجعین محترم به صورت شبانه روزی می باشد.