دوران بارداری یکی از حساس ترین مسائلی ست که هر مادری حتما درباره آن به تحقیق میپردازد. از جمله مهمترین مراقبت های در این مورد، مشاوره پیش از بارداری، آزمایشات لازم و بایدها و نبایدهای مصرف دارو در دوره بارداری ست. قطعا مادرها در اوایل بارداری هر ماه و از اواسط بارداری هر دو هفته باید برای چک کردن سلامت خود و جنین و گرفتن دستورات جدید به پزشک خود مراجعه کنند. اما سعی میکنیم در اینجا به صورت کلی و جامع توضیحاتی در باب مصرف دارو در دوره بارداری و مراقبتهای این دوره ارائه کنیم.

باید ها و نباید های دارویی در بارداری

باید ها و نباید های دارویی در بارداری

در دوره بارداری چه داروهایی باید مصرف شود؟

قطعا به دلیل اینکه جنین باید به درستی تغذیه شود مادر باید تغذیه خوبی داشته باشد و پس از آن مصرف مکمل ها نیز به این منظور توصیه میشود. اما مصرف دارو در دوره بارداری قواعد خود را دارد و مکمل ها نیز نباید بیش از اندازه مصرف شوند. تنها مکملی که مادر باید به صورت اجباری مصرف کند و به طور قطع از بایدهای مصرف دارو در دوره بارداری ست اسید فولیک است و هفته شانزدهم نیز باید شروع به مصرف قرص آهن کند. در مواردی مصرف کلسیم الزامی ست. اما اولویت با تغذیه درست است گاهی هم به تشخیص پزشک مکمل هایی تجویز میشود. دارو های دیگر را نیز پزشک تشخیص میدهد، برای مثال خانم هایی که مشکل تیرویید دارند حتما باید با مصرف دارو در دوره بارداری کنترل شوند، وگرنه آسیبهای زیادی متوجه جنین میشود.

در دوره بارداری چه داروهایی نباید مصرف شود؟

حقیقتا بایدها و نبایدهای مصرف دارو در دوره بارداری چندان قطعی نیستند و به دستور پزشک بستگی دارد. اما لیستی را در اینجا تهیه کرده ایم که موارد منع مصرف دارو در دوره بارداری هستند اما اگر پزشکتان تشخیص داد با رعیت دستورات میتوانید استفاده کنید.

آنتی هیستامین ها: به ویژه اگر به آنها حساسیت دارید مصرف نشوند، زیرا در دوره بارداری نسبت به این داروها آسیب پذیر تر هستید. برای دوری از حساسیت روشهای غیر دارویی را انتخاب کنید.
داروهای ضد احتقان بینی: این دارو ها ممکن است باعث بی خوابی، استفراغ یا سردرد شوند، به جای آن بخور بگیرید.

مُسکن ها: مخصوصا در سه ماهه اول بارداری استفاده نشود. میتوانید برخی تمرینات یوگا را جایگزین آن قرار دهید.
داروهای ضد قارچ: این دارو ها معمولا برای عفونتهای زنانه استفاده میشوند، حتما در صورت وجود مشکل به پزشک زنان مراجعه شود، داروهای ضد قارچ و مصرف دارو در دوره بارداری باعث اختلال در جنین و رشد آن میشود.

در دوره بارداری چه داروهایی نباید مصرف شود؟

در دوره بارداری چه داروهایی نباید مصرف شود؟

داروهای ضد آکنه: دارو های ضد آکنه به طور کلی در دوران بارداری قدغن هستند و میتواند مشکلات زیادی از جمله اختلالات مغزی وقلبی و ظاهری برای جنین ایجاد کند.

آنتی بیوتیک ها: برخی آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین به کلی از نبایدهای مصرف دارو در دوره بارداری هستند، اما برخی آنتی بیوتیک های دیگر را در صورت بیماری میتوانید از پزشک دریافت کنید.

آسپرین: آسپرین نیز یکی از نباید های مهم مصرف دارو در دوره بارداری ست چرا که با جدا کردن جفت باعث سقط جنین میشود مخصوصا در ماه های اول بارداری.

آرام بخش ها و دارو های ضد افسردگی: از برخی دارو های ضد افسردگی باید به طور کلی دوری کنید و حتما سعی کنید اگر احساس خوبی ندارید از تکنیکهای دیگری استفاده کنید. آرام بخش ها نیز برای جنین مضر هستند و از آنجا که ممکن است در نوزاد علائم ترک اعتیاد را ایجاد کنند از جمله نباید های مصرف دارو در دوره بارداری تلقی میشوند.
مصرف مواد مخدر، الکل، داروهای ضد تشنج، و مصرف بالای ویتامین آ نیز ممکن است جنین را دچار نقص و بیماری کند یا منجر به سقط جنین شود. و قطعا از موارد منع مصرف دارو در دوره بارداری هستند.

آزمایشهای لازم در دوره بارداری

مصرف دارو در دوره بارداری تنها مراقبت لازم در این دوره نیست بلکه انواع آزمایشهایی وجود دارد که باید برای کنترل سلامتی مادر و جنین صورت بگیرند و به شرح زیر هستند:

آزمایش خون و ادرار

این آزمایش ها هر چند وقت یکبار برای بررسی تیروئید، دیابت، کم خونی، و… توسط پزشک برای شما تجویز میشود.

سونوگرافی

در دوره بارداری سونوگرافی معمولا سه مرتبه باید انجام شود. مرتبه اول در هفته یازده تا سیزده بارداری و همزمان با آزمایش های غربالگری.
مرتبه دوم باید بین هفته 16 تا 18 باشد که تعداد جنین ها و سلامتی جنین و جفت بررسی میشود.
مرتبه سوم بین هفته 31 و 34 به منظور نمایش جنین و بررسی جفت و ناهنجاری ها و رشد جنین انجام میگیرد.

آزمایشهای لازم در دوره بارداری

آزمایشهای لازم در دوره بارداری

غربالگری دیابت

از هفته 24 تا 28 بارداری پزشک برای شما آزمایش غربالگریی دیابت را تجویز میکند تا بتواند دیابت بارداری را در صورت وجود تشخیص دهد. تا در صورت نیاز مصرف دارو در دوره بارداری را تجویز شود

غربالگری نقص مادرزادی

این آزمایشها ضرورت دارند و برای تشخیص اختلالات ژنتیکی جنین تجویز میشوند. از هفته 11 تا 13 شروع میشوند و در 5 مرحله مجزا صورت¬ میگیرند که به شرح زیر است:

  • غربالگری سه ماهه اول
  • غربالگری یکپارچه
  • غربالگری سه ماهه دوم
  • سونوگرافی آنومالی
  • آزمایش DNA جنینی

کیفیت این آزمایش ها و تصویربرداری ها بسیار حائز اهمیت هستند .پردازش تصاویر و بازسازی تصاویر با دقت بسیار بالا به وسیله پیشرفته و مجهزترین دستگاه های موجود در دنیا با امکان بزرگنمایی به روش دیجیتال از جمله خدمات مرکز تصویربرداری پزشکی جام جم است که به پزشک کمک میکند تا دقیق ترین جواب ممکن را به بیمار ارائه دهد.

دارو های دوره بارداری

دارو های دوره بارداری

مجهزترین مرکز تصویر برداری

همانطورکه گفتیم، بسیار حائز اهمیت است، که آزمایش های ذکر شده در دوره بارداری از تصاویری با کیفیت و وضوح بالا برخوردار باشند زیرا تصاویر با کیفیت بسیار بالا و دقیق، پزشکان را در تشخیص بهتر یاری میکند.
مرکز تصویربرداری پزشک جام جم، در شهرستان شهریار واقع است. به صورت شبانه روزی حتی در ایام تعطیل دسترسی به آن آسان و پذیرش بیمار به صورت حضوری و در کوتاهترین زمان ممکن صورت میگیرد. طرف قرارداد با کلیه بیمه ها ما به پزشکان کمک خواهیم کرد تا با استفاده از بهترین تصویر ممکن، در پروسه پیشگیری و تشخیص و درمان بتوانند تصمیمات دقیقی را برای بیمارانشان اتخاذ نمایند.