معرفی علم رادیولوژی

پیشرفت علم پزشکی به همراه پیشرفت تکنولوژی توانسته کمک شایانی به تشخیص و درمان بیماری‌های گوناگون در مراحل اولیه بیماری کند. رادیولوژی یکی از پرکاربردترین روش‌ در علم پزشکی است که با تصویربرداری از بدن انسان با استفاده از تابش طیف امواج الکترومغناطیس به محل مورد نظر منجر به تشخیص بیماری می‌شود. هدف علم رادیولوژی تشخیص مشکلات داخلی و جلوگیری از عود بیماری و درمان آن است. یکی از انوع مختلف رادیولوژی رادیولوژی از مجاری ادراری می باشد که به صورت تخصصی در این مطلب بررسی خواهد شد.

پرتو مورد استفاده در رادیولوژی به راحتی از هر ماده و سلول بدن عبور کرده و تصویری با وضوح و کیفیت را بر روی نمایشگر نشان خواهد داد. کاربرد رادیولوژی بسیار گسترده و فراتر از آن چیزی است که در فکر شما تداعی می‌شود. امروزه مراکز بزرگ تصویربرداری و رادیولوژی در جهان و ایران وجود دارند که در امر پیشگیری، تشخیص و درمان به پزشکان یاری می‌رسانند.

رادیولوژی از مجاری ادرای

رادیولوژی از مجاری ادراری

انواع رادیولوژی

رادیولوژی تشخیصی که شامل شاخه‌های مختلف سی تی اسکن، MRI، فلوروسکوپی، ماموگرافی، سونوگرافی، پزشکی هسته ای می‌باشد.

رادیولوژی مداخله ای که برای ارائه شرایط درمانی موثرتر در زمان عمل جراحی استفاده می‌شود این نوع رادیولوژی در هدایت وسایل جراحی و درمان بهتر بیمار کمک می‌کند. در رادیولوژی مداخله ای از اشعه ایکس، سونوگرافی، رزونانس مغناطیسی، سی تی اسکن استفاده می شود.

رادیولوژی انکولوژی که برای معالجه و درمان انواع سرطان‌ها استفاده می‌شود. در این روش از پرتوهایی با انرژی بالا بر اساس نوع تومور و سن بیمار به هدف آسیب رساندن به سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود.

رادیولوژی از مجاری ادراری (IVP) چگونه انجام می‌شود؟

Intra venous pyelography که به اختصار به صورت IVP نشان می‌دهند؛ یک تست رادیولوژی از کلیه‌ها، مثانه و مجاری ادراری می‌باشد. در رادیولوژی از مجاری ادراری (IVP)، ماده حاجب که دارای ید است را به صورت وریدی وارد بدن بیمار می‌کنند. این ماده وارد جریان خون شده و سپس در سیستم ادراری قرار می‌گیرد. تشخیص سنگ کلیه، بزرگی پروستات، تومورها و توده های کلیه و مثانه، مشکلات مادرزادی و تاثیرات جراحی به کمک روش رادیولوژی از مجاری ادراری (IVP) قابل تشخیص است. همچنین نحوه دفع و سرعت انتقال مایعات در بدن توسط رادیولوژی از مجاری ادراری (IVP) تعیین می‌شود.

ivp چیست؟

ivp چیست؟

آمادگی های قبل از انجام تست رادیولوژی از مجاری ادراری(IVP)

از آن جایی که برای هر آزمایش و تصویربرداری باید شرایط قبل از آن را محیا کرد، قبل از رادیولوژی از مجاری ادراری (IVP) باید به نکات زیر توجه کرد:

  • روز قبل از رادیولوژی از مجاری ادراری (IVP)، دو ساعت بعد از صرف غذا باید مقدار ml 60 شربت سناگراف مصرف شود
  • دو ساعت بعد از مصرف شربت، 4 عدد قرص را به صورت دوتا دوتا و در فاصله زمانی دو ساعت جویده شود
  • در ساعات اولیه شب یک شام سبک فاقد سبزیجات و حبوبات میل شود
  • تا قبل از خواب 8 لیوان مایعات نوشیده شود. از مصرف شیر و نوشابه های گازدار خودداری شود
  • صبح حتما ناشتا به رادیولوژی مراجعه شود.

معرفی مرکز تخصصی رادیولوژی تشخیصی جام جم

یکی از مهم‌ترین مراکز رادیولوژی در ایران، مرکز تصویر برداری پزشکی جام جم در شهرستان شهریار ودر غرب استان تهران واقع شده است که دارای پیشرفته ترین و مجهز ترین تجهیزات و دستگاههای پزشکی دیجیتال است و به عنوان بهترین مرکز ارائه دهنده خدمات رادیولوژی تشخیصی شناخته شده است. مجتمع تصویربرداری پزشکی جام جم شهریار با به کارگیری به روزترین تکنولوژی‌های دنیا در عرصه تصویربرداری پزشکی، کار خود را به دقیق‌ترین شکل ممکن انجام می‌دهد. تصاویر در این مرکز با بالاترین کیفیت، کمترین میزان اشعه، با سرعت بالا و کوتاه ترین زمان ممکن و با امکان بزرگنمایی به روش دیجیتال تهیه می‌شود و امکان پردازش و بازسازی تصاویر وجود دارد تا دقیق ترین و صحیح ترین جواب را به پزشک مربوطه ارائه شود.

از نکات مثبت این مجموعه می‌توان به دسترسی آسان به مرکز، پذیرش حضوری بیمار در کوتاه‌ترین زمان، ارائه خدمات به صورت شبانه روزی، ارائه خدمات در ایام تعطیلات رسمی و طرف قرارداد با تمامی بیمه ها به ویژه بیمه تامین اجتماعی، بیمه ایرانیان (خدمات درمانی)، بیمه های تکمیلی مثل بیمه اتیه سازان، بیمه ایران، بیمه ملت و… می باشد.

مرکز تصویر برداری در تهران

مرکز تصویر برداری در تهران

معرفی دستگاهها تصویر برداری موجود در مجموعه رادیولوژی جام جم

  •  دستگاه MRI 5/1 تسلا جنرال الکتریک و دارنده اولین دستگاه 16 کانال در جنوب غرب استان تهران است که شامل چندین شاخه؛ ام آرآنژیوگرافی، ام آرونوگرافی، ام آر آرتوگرافی ، ام آر اسپیکتوروسکوپی، ام آر پستان، ام آر ای تمام بدن و مجا ری صفراوی می‌باشد.
  •  دستگاه سی تی اسکن پیشرفته، این دستگاه دقیق ترین دستگاه موجود در دنیاست که با کمترین اشعه، تصاویر با کیفیت و با وضوح بالا ایجاد می‌کند و امن ترین دستگاه تصویربرداری از اعضای بدن است و امکان بازسازی دقیق تصویر را دارد.
  • دستگاه سی تی اسکن هیتاچی، که با سرعت بالا و کیفیت منحصر به فرد به پردازش اطلاعات کامپیوتری در کمترین زمان و با به حداقل رساندن استرس بیمار، تصاویری با دقت بالا تهیه می کند که برای مطالعه استخوان‌های گردن، قفسه سینه، شکم، لگن، سر و عروق بدن به کار می رود. این دستگاه قابلیت بالایی برای بازسازی تصویر در جهات مختلف و تهیه تصاویر سه بعدی را دارا می باشد. از توانمندی‌های این دستگاه می توان به ایمپلنت گوش، سی تی برونکوسکوپی بازسازی داخل مجاری هوایی به شکل سه بعدی، کولونوسکوپی، دانستیومتری استخوان، انواع سی تی آنژیوگرافی سر و گردن، سی تی آنژیوگرافی عروق شکم و لگن و اندام های تحتانی
  • دستگاه ماموگرافی دیجیتال هالوژیک بهترین برند ماموگرافی در دنیا می‌باشد. در ماموگرافی معمولی عکس بیمار روی فیلم رادیولوژی ثبت شده و مشابه عکس در طی پروسه ظهور و ثبوت چاپ می‌گردد اما در ماموگرافی دیجیتال مشابه عکس برداری دیجیتال تصویر بیمار به روی کامپیوتر ثبت می‌شود و با امکان بزرگنمایی به روش دیجیتال چاپ می‌گردد.
مرکزتصویر برداری شبانه روزی در تهران

مرکزتصویر برداری شبانه روزی در تهران

  • دستگاه سونوگرافی جنرال الکتریک آمریکایی که شامل سونوگرافی حاملگی، سونوگرافی داپلر، سونوگرافی غربالگری سه ماهه اول و دوم، ترانس واژنیال و رکتال و انواع سونوگرافی های تخصصی سونوگرافی سلامت جنین، اکوکاردیوگرافی قلب جنین، NT ، آنومالی و سونوگرافی پیشرفته دو بعدی و چهار بعدی با پیشرفته ترین دستگاه‌ها
  • دستگاه سنجش تراکم استخوان هولوژیک، بهترین دستگاه در حال حاضر دنیا و تنها برندیست که مورد تایید تمام پزشکان برای تعیین تراکم استخوان است. این دستگاه علاوه بر تعیین تراکم استخوان با دقت بالا، قادر به تعیین ریسک بیماری‌های قلبی وچاقی است.
  • دستگاه پانورکس و سفالومتری دیجیتال، پیشرفته ترین دستگاه برای گرفتن عکس دندان و فک از رخ و نیم رخ است و اطلاعات با ارزش از قوس‌های فک بالا و پایین، مفصل و همچنین اطلاعاتی از سینوس های فک فوقانی و مفاصل بین فک‌ها و جمجمه و همچنین ساختمان‌های در برگیرنده آنها را فراهم می‌سازد .
  • دستگاه دو آل هد ایداک (Adac Dual Head) ساخت آمریکا در مرکز پزشکی هسته ای که
    • اسکن قلب به روش اسپکت
    •  اسکن عروق، پاراتیروئید و تیروئید
    •  اسکن کلیه‌ها DMSA و DTPA
    •  اسکن مجاری اشکی
    •  اسکن استخوان ستون فقرات و کل بدن و اسکن کبد و طحال
      را انجام می‌دهد.
  •  دستگاه رادیولوژی پرکین المر و واریان؛ ساخت آمریکا است و امکان تصاویر رنگی رادیولوژی هستیروسالپنگوگرافی مری، معده، روده کوچک و بزرگ، گوارش، رحم و مجاری ادراری(IVP) را دارد.